Podpořte korespondenční volbu. Cestu k moderním volbám (i na internetu)

3889 podpisů

Připojit podpis

Prohlašuji, že souhlasím se zpracováním a uchováváním těchto osobních údajů pouze pro potřeby politické strany TOP 09 podle těchto pravidel a v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů.

Chci dostávat příležitostné informační e-maily z TOP 09. (Nastavení lze kdykoli změnit.)
Opište Captcha
Žádné z Vašich osobních údajů nezveřejňujeme.
Zobrazujeme pouze celkový počet podpisů.
Podpořte korespondenční volbu. Cestu k moderním volbám (i na internetu)

Navrhl jsem a s kolegy předložil změnu volebního zákona, která zavádí korespondenční volbu. V budoucnu bychom mohli volit jednodušeji z jakéhokoliv místa na světě, moderněji, ale zároveň bezpečně. Změna volebních zákonů, která zavádí korespondenční volbu, otevře cestu k elektronickým volbám a vyřeší také desítky let starý problém – krajané a Češi pracující v zahraničí nemají stejné podmínky jako voliči v Česku. Je něco špatně, když v době, kdy tisíce Čechů cestují, studují a pracují ve světě, v době moderních technologií, mají tito naši občané problém využít své právo a volit. Nejen v USA či Kanadě, ale i v sousedním Německu je obtížné dostat se k volebním urnám na české ambasády, které jsou vzdáleny stovky i tisíce kilometrů.

Navržená změna by mohla Česko přiblížit moderním volbám po internetu. Korespondenční volba zavádí princip, který je ve světě používán pro volbu na internetu. Měli bychom hned zavést korespondenční volbu a vážně se přiblížit také možnosti elektronických voleb. Bude dobré, aby nejprve voliči pochopili, jak fungují volby, aniž by museli do volební místnosti dojít.

Většina námitek proti distanční volbě spočívá v obavách z nákupu hlasů. Po důkladné analýze zahraničních zákonů, navrhujeme zavést korespondenční volbu jen v těch volbách, kde nákup hlasů de facto nehraje roli. V návrhu jsou také pojistky, jako je opakovaná volba a preference osobní volby před volbou distanční. Tyto postupy má ve své legislativě například Estonsko a známá rizika omezují.

Prosím, zapojte se a přepošlete tuto podpisovou akci i svým blízkým. Pokud to neuděláme nyní, prošvihneme další volební období. A to by byla škoda.

Marek Ženíšek
místopředseda TOP 09

Máte dotaz? Napište naší poslankyni Markétě Pekarové Adamové, která bude nový návrh předkládat, na Marketa.Adamova@top09.cz!

Doporučit e-mailem

Od: *