problematika dopravního spojení

zakladatel: Andrea Štechová
problematika dopravního spojení

Téma: problematika dopravního spojení - aneb jak se dostat do práce a děti do školek a škol bez auta

Dobrý den, vzhledem k tomu, že mě velice trápí téma dopravy a to autobusové či železniční, otevírám toto téma diskuze.

Pocházím z Prahy, kde dostat se do práce a děti do školek škol není problém. Když nejede autobus či tramvaj, dostanete se už na mnoha místech metrem. Když vám něco ujede a vy (ne)stíháte důležitou schůzku či nějakou pracovní povinnost a za zpoždění by vás čekal pěkný průšvih, během chvilky je u vás taxík, který čas od času se dá finančně zvládnout.

Po narození staršího (dnes 4,5 letého) synka jsme se přestěhovali na vesnici ve Středočeském kraji. Koupili jsme si domeček na hypotéku a já se radovala, že k nám jezdí autobus i vlak a ještě máme i auto, sice staré a levné, ale hlavně máme. V tu dobu mě vůbec nenapadlo zkoumat jízdní řády. Vzhledem k tomu, že mnoho mých lékařů je v Praze, můj zaměstnavatel také (i když jsem momentálně na rodičovské), tak občas do té Prahy potřebuji jet. Abych ušetřila peníze a čas, jela jsem od nás autem jen 8km do Milovic a odtamtud mi jel vlak do Prahy. Zpočátku s přestupem v Lysé n.L a potom vzniklo nové přímé spojení Milovice - Praha. Úžasné, pohodlně z Milovic až do centra Prahy za asi 45 minut. Pokud bych jela od nás z vesnice vlakem, musela bych to objet přes Nymburk a krom ztráty času bych utratila i víc peněz za vlak. Ale měla jsme auto, tak jsem to tolik neřešila a trasa vlaku z Milovic do Prahy byla dostačující. Teď to vypadá, že mě vlastně problematika dopravy vůbec netrápí, ale to je jen zdání. Auto se rozbilo, museli jsme ho prodat za "hubičku" a já se odtud už jentak do Milovic nedostanu. Pak teprve přišlo to překvapivé zjištění, že jiní obyvatelé stejné vesnice měli vlastně pravdu v tom, že je pro ně výhodnější žít na sociálních dávkách než se bez auta snažit dostat někam do práce, když odtud jim stejně v daný čas kdy potřebují nic nejede. Dříve jsem nechápala proč si některé ženy stěžují že nemají za co žít, dokonce už byly i bez sociálních dávek, když o 8 km dál v Milovicích Tesco nabízelo pozice pokladní a na brigády. No, ono by to možná šlo, kdybyste nemuseli být v Tescu ráno v 6, školka zde na vsi začíná v 6.30 a končí v 16.00 a to, že musíte dát dítě do školky a také ho vyzvednout vám prostě zaměstnavatel tolerovat nebude. takže opravdu bez auta tady jste ztracení. A jakto, když nám tu jezdí vlak i autobus? Ono totiž autobusové i vlakové spojení se tady časově skoro kryje. Někam se dostanete jen ráno/dopol, pak dlouho dlouho nic a pak zas až odpoledne k večeru. Dle místních to spojení je děláno dle směn ve Škodovce Mladá Boleslav. Takže pokud zrovna nepracujete v Mladé Boleslavi,a le chcete se dostat na Prahu či jen do Milovic, tak to máte buď s ukrutnou objížďkou nebo se bez auta nedostanete vůbec. Nemluvě o tom, že například pracovní úřad je v Benátkách n.J. a od nás tam už opravdu nejezdí nic. Autem 14 km a 10 minut jízdy + zpět, vlakem 140 km přes Prahu nebo 70 km přes Mladou Boleslav - zpáteční jízda, nemluvě o čase.

Docela jsem se těšila že už dlouho je v plánech udělat rychlo trať Praha - Liberec, kde by měla být zastávka i poblíž nás ve vesnici. Takže lidé od nás by se dostali rychleji a častěji nejen do Mladé Boleslavi, ale i do Milovic  do Prahy. Mohli by jezdit bez problémů za prací. Takhle budoucnost lidí je tady nejistá. Mnoho lidí na sociálních dávkách, ženy do práce nemohou nastoupit, protože za a) není místo ve školce a za b) nemají se jak dostat do práce.
Docela by mě zajímalo, zda vláda si tohoto problému je vědoma, zda hodlá v tomto podniknout nějaké kroky a zda se tu nenajde někdo, kdo má přehled o tom jak to vypadá s projektem Praha - Milovice - Vanovice -  Vlkava - Mladá Boleslav - Liberec ( http://praha.idnes.cz/stredni-cechy-chteji-novou-trat-ktera-zkrati-cestu-z-prahy-do-boleslavi-1nx-/praha-zpravy.aspx?c=A120117_1717446_praha-zpravy_sfo), informace o této trase jsou celkem zastaralé. Jedna paní povídala, že snad by se ta trať měla stavět v roce 2014, ale je to pravda? Druhé téma které s dopravou také souvisí je nedostatek školek a jesle skoro žádné, ale to asi otevřu na to druhé téma. Takže v pokud vás také téma doprava zajímá a máte stejný či podobný problém, nebo máte nějaké oficiální vyjádření vlády že v blízkém časovém horizontu se s tímto tématem bude něco dělat k lepšímu, prosím o vaše příspěvky. Díky a přeji hezký den. Andrea