A co pro vás znamená slovo svoboda?

zakladatel: Petr Witz
A co pro vás znamená slovo svoboda?

Jeden z nejpoužívanějších argumentů, který si řečníci tak často berou do úst, najde vždy vděčné publikum. Co bychom vlastně dělali, kdybychom byli naprosto svobodní? Je možné, že by většina z nás nedělala vůbec nic?

Když půjdeme do důsledku, zjistíme že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého, není o velikosti, ale o vymezení hranic. Skutečnou svobodu tedy podmiňují moudře nastavená pravidla, kde moudrost nikdy nemůže být kompromisem mezi několika hloupostmi.

Je už vlastností politiky, že se nesnaží o ideální řešení, ale je výslednicí mnoha nepříliš šlechetných zájmů skupin a jednotlivců. Proto máme správu věcí veřejných svěřovat do rukou odborníků, jejichž zájmy nebudou ovlivněny tím, že se stanou na našich financích životně závislí, protože nikdy neodejdou ze své praxe. Míru dosažených svobod proto vyjadřuje způsob volby a odvolání zástupců, kterým vzdáváme tu čest podílet se na řízení. Na druhé straně však nutno dát za pravdu politikům, že dokud volič nezíská dostatečný rozhled, je svým způsobem nesvéprávný a hra na demokracii, kterou právě zažíváme, je provizoriem z nutnosti. Pohodlnost voliče přemýšlet a stát se tak funkční součástí důležitých procesů  dnes částečně ospravedlňuje omezení jeho vlivu. Aby hra mohla postoupit na vyšší level, musí se volič posunout o další příčku od primitivních úvah k respektování skutečných svobod. Je to volič, který rozhoduje o tom, jestli podpoří klasickou politiku a její souboje o zdroje, nebo progresivní myšlenky a hledání ideálních řešení.

Klíčem ke skutečné svobodě je odstranění bariér, které dnes brání rovnému přístupu k informacím. Princip je stejný ve všech politikách. Třeba v politice obchodní se prodávají různým zákazníkům výrobky za různé ceny. Ceník výrobce by měl být veřejný s cenami uvedenými podle odebraného množství. Jedině tak může trh fungovat tržně a pružně. Nepřehlednost informací umožňuje, aby spotřebitel v ceně zboží živil i ty, kteří pro jeho distribuci nejsou důležití a normálně by z řetězce vypadli. V přírodě by tak běhala osminohá stvoření se třemi hlavami. Pokud se domníváme, že svoboda znamená, že si každý může dělat, co chce, na jedné ulici může být deset ordinací, čerpacích stanic, pojišťoven, bank, prodejců vozů, daňových poradců či realitních kanceláří..., musíme to zaplatit odevzdáním části svých svobod, protože nízká efektivita se jistě promítne do cen takových služeb. Na druhé straně musíme počítat s tím, že nebudou peníze na tak zásadní věci, jako je správa a údržba komunikací, zdravotnictví, péče o potřebné a budování důstojného životního prostředí, které zásadně ovlivňuje naši životní úroveň.

Produktivitu určuje vymezení působností. Bez pravidel, která dají věcem správný řád, si někteří z nás brzo užijí svobodu jako bezdomovci, pravda, se svobodou slova a pohybu.