seznam chatů

ONLINE CHAT

Chat s poslancem Janem Farským
Jan Farský

Poslanec Jan Farský připravuje novelu zákona o veřejných zakázkách. Nová úprava má přinést větší kontrolu veřejných prostředků a vyřešit další nedostatky současné legislativní úpravy.

Možnost zapojit se do její přípravy byla nabídnuta všem podporovatelům TOP 09 v této diskusi, ve čtvrtek 21. dubna 2011 pak od 14 hodin máte možnost debatovat o ní přímo s Janem Farským.

Ptejte se na všechno, co vás zajímá.

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek (připomínkování)
Stručný manuál ke směrnici pro zadávání veřejných zakázek

Chat již proběhl (21.4.2011 od 14:00)

Archiv on-line diskusí
Jan Farský

Děkuji za položené otázky a přeji krásný zbytek jarního odpoledne.

Dobrý den,
jste si vědom toho, že firmy ve spolupráci se zadavatelem obcházejí výběrové řízení tím že se navzájem dohodnou vybraní oslovení uchazeči o tom kdo vyhraje? V duchu hesla jednou ti pomůžu já jednou ty.

Jiří Borej
Jan Farský 14:25

Dobrý den pane Boreji,
ano, děje se to. Zvláště tam, kde už kvalifikační kriteria vymezí jasně stanovený okruh firem. Aby se pak zbylé dohodly už je jen logickým dalším krokem. Kde chybí konkurence, případně informace, tam k tomu určitě dochází. Pokud máte takový podnět, neváhejte se obrátit na kompetentní orgány.

Ivo Mareček

Vážený pane poslanče, jde o návrh, na kterém pracujeme sám (s přispěním diskusí na MY.TOP 09) nebo se na něm podílí i další Vaši kolegové ze Sněmovny?

Máte již pro tento zákon dojednanou podporu poslanců dalších koaličních (nebo opozičních) stran?

Děkuji a mnoho štěstí!
Jan Farský 14:23

Dobrý den pane Marečku,
ve skupině připravující zákon jsou na ministerstvu mimo odborníků zastoupeny i všechny strany ze sněmovny (možná pouze KSČM chybí), iluze o bezkonflitkním prostupu sněmovnou ale nemám. Určitě to bude složité.

Jiří Kelnar

Pane poslanče, chtěl bych se Vás zeptat, zda si myslíte, že se dá v rámci zákona upravit i častá praxe ušití veřejné zakázky na míru konkrétní firmě. Sám jsem se s tím již několikrát setkal. Například požadavky na výpočetní techniku byly tak detailně popsané, že jim mohla vyhovět pouze jedna firma.
Jan Farský 14:21

Dobrý den pane Kelnare,
jedna možnost je regulace zákonem. Do nového zákona o veřejných zakázkách je vtěleno, že pokud se nepřihlásí alespoň tři firmy, soutěž se vyhlašuje znovu.
Osobně za lepší obranu považuji kontrolu v rámci konkurence. Když je zadání dopředu známé, mohou se firmy hlasitě ozvat, že je šito na míru. Jak jsem výše napsal, považuji za nejlepší, protože nejmotivovanější, kontrolu.

Radim Záleský

Dobrý den, pane Farský, jakým způsobem lze tyto Vámi navrhované úpravy chránit před sabotážemi ze stran korumpujících úředníků? Nastavuje Váš systém nějaké mechanismy, s jejichž pomocí by bylo zadávání veřejných zakázek proti záškodníkům (kteří tu vždy byli a budou) chráněno?
Děkuji a držím palce
Jan Farský 14:18

Dobrý den pane Záleský,
věřím, že nejlepší ochranou je maximální transparentnost. Pokud je vše veřejné, tak se o kontrolu postarají konkurenční firmy a samotní občané. Má to dvě výhody. Je to neúplatná neuzavřená komunita a pracují zadarmo.

Martin Procházka

Dobrý den, za největší problém veřejných zakázek považuji omezení soutěže. Podpořila by ji následující opatření:
1) Dvoukolové řízení, v prvním kole by se podali pouze nabídky bez ceny a zadavatel by pustil do druhého kola všechny, které naplňují účel zakázky. Ve druhém kole by pak jediným kritériem byla cena.
2) Jeden soutěžitel by do prvního kola mohl vyslat několik nabídek (různé technologické a kvalitativní řešení), zajistí se tak dostatečná konkurence pro druhé kolo, kde je to již jen otázka ceny.
3) Při elektronizaci veřejné správy by neměl být problém uveřejňovat na jednom místě i zakázky malého rozsahu, systém by měl být přehledný a umožňovat snadné vyhledávání.
Směřuje k tomu vámi připravovaný zákon?
Jan Farský 14:16

Jan Farský

Dobrý den přeji, částečně ano...podařilo se nám vyloučit losování jako nástroj pro výběr účastníků do druhého kola. Současně se rozšíří okruh informací, které budou povinně zveřejňovaný na profilu zadavatele. U zakázek malého rozsahu spočívá potíž v tom, že jejich zadávání podléhá zákonu o VZ pouze co do zásad. Na druhou stranu dojde k podstatnému snížení limitů pro podlimitní zakázky a současně dojde k zavedení publikačního režimu pro zakázky malého rozsahu od 500.tisíc Kč.
Zbytek se pokoušíme dořešit mimozákonými dobrovolnými aktivitami.

Aleš Bednařík

Je nějaká lidská vlastnost, která Vám chybí a Vy se přitom domníváte, že byste si ji rád jako komunální i celostátní politik osvojil?
Držím Vám palce.
Jan Farský 14:14

Jan Farský

Myslím, že největším nebezpečím pro politika je ztráta kontaktu s běžnou realitou. Nejdůležitější vlastností je pak udržet si selský rozum, bez kterého se z Vás po čase stane jen další kolečko v systému. Snažím se být v každodenním kontaktu s rodinou a přáteli z rodných Semil, kteří si neberou servítky a vpálí mi do očí co si myslí.
A která chybí? Trpělivost.

Ilona Tajchnerová

Pane Farský, nevím, zda jsem věc správně pochopila, ale mělo by se jednat o směrnici, která by byla doporučující pro užití ve městech a obcích nebo má tato směrnice ambice vtělit některé myšlenky z ní do zákona o veřejných zakázkách? Děkuji Tajchnerová
Jan Farský 14:06

Dobré odpoledne,

pochopila jste to naprosto správě. Směrnice opravdu cílí na města a obce. Mojí osobní ambicí je, aby novela zákona o VZ velmi výrazně rozšířila okruh zveřejňovaných informací a umožnila tak efektivní veřejnou kontrolu.