seznam chatů

ONLINE CHAT

Jak dostihnout Krejčíře? Ptejte se náměstka ministra spravedlnosti
Marek Ženíšek

Marek Ženíšek je místopředsedou TOP 09. Působí rovněž jako náměstek ministra spravedlnosti pro oblast mezinárodních vztahů. V jeho kompetenci je například stíhání uprchlých zločinců Radovana Krejčíře, Viktora Koženého či Tomáše Pitra. Zajímá Vás, jak probíhá stíhání takovýchto lidí? A má ČR i další podobné kauzy, které již nejsou tolik medializovány? Na toto, ale i na cokoliv dalšího se můžete ptát již nyní. Odpovídat bude Marek Ženíšek 13. října od 14 hodin.

Chat již proběhl (13.10.2010 od 14:00)

Archiv on-line diskusí
Ivo Mareček

Mluví vám ministr spravedlnosti do práce? Nebo si děláte "to svoje" s tím, že on na vás 100% spoléhá?
Marek Ženíšek 14:49

Marek Ženíšek

Ministr je vždy odpovědný za celý rezort a nese politickou odpovědnost, pokud by občas do práce svých náměstků nezasahoval, nebyl by to odpovědný ministr.

Radim Záleský

Jak vlastně vypadá takový den náměstka ministra spravedlnosti pro oblast mezinárodních vztahů? S jakými lidmi se scházíte a řešíte s nimi pracovní záležitosti? Jak často míváte porady např. s ministrem spravedlnosti a o čem se radíte?
Marek Ženíšek 14:46

Marek Ženíšek

Vypadá celkem normálně, ráno vstanu a pokud zrovna nikam neletím, jedu na ministerstvo do kanceláře. Porady jsou každý den, vždy je něco, o čem je nutné se poadit.

Radim Záleský

Kdy je podle vás reálné, že se podaří dostat p. Krejčíře příp. o. Pitra zpět do Česka? Podaří se to vůbec?
Marek Ženíšek 14:44

Marek Ženíšek

Jsem u obou případů realista a uvedomuji si, že je řada okolností, které nemužeme ovlivnit, na druhou stranu nemám zatím žádný důvod nevěřit tomu, že by se to např. u pana Pitra mohlo podařit, byť to nejaký může ještě trvat. Nicméně vše v současné době záleží na justici v JAR, resp. ve Švýcarsku.

Petr Ducháček

Neměl jste dříve na starosti vězeňství? Proč taková změna? Myslíte, že neustálé přesuny kompetencí jsou pro ministerstvo prospěšné? Řešil by tento problém již řadu let připravovaný služební zákon?

Díky za odpověď
Marek Ženíšek 14:40

Marek Ženíšek

Je pravdou, že na ministerstvu jsem měl původně jako náměstek na starosti oblast vězenství a probace/mediace, na druhou stranu jsem na ministerstvu v roce 2007 začínal jako poradce právě v sekci mezinárodních vztahů. Dokonce jsem řídil jeden čas obě dvě sekce zároveň. V současné době mám na starosti pouze sekci mezinárodní a nemyslím si, že bylo na škodu projít si i jinou sekci, na ministerstvu se stejně jednotlivé sekce prolínají, nejsou to uzavřené komnaty, ale spolupracují spolu. Za možnost řídit a podílet na některých změnách ve vězenství jsem rád.

Lenka Chlubnová

Ahoj Marku,
jak všichni víme, tvůj bratr Ondřej kandiduje na primátora města Plzně a novináři si vás dva dost pletou:), pletou si vás lidi i v běžném životě?
Díky
Lenka
Marek Ženíšek 14:35

Marek Ženíšek

Pletou, dokonce jsem přesvědčen, že řada z nich ani netuší, že Ženíšci jsou v Plzni dva…. Zrovna včera mi při návštěvě Karla Schwarzenberga hlásil jeden náš příznivec, že už mu visím na plotu (myšleno předvolební plachta na jeho plotu), usmál jsem se druhému pánovi stojícímu opodál povídám, jak je to hezké, že si nás lidé pletou. Jeho reakce zněla: jak vidím své šance v Plzni v komunálních volbách.

Petr Lang

Které internetové stránky sledujete často? Kromě http://my.top09.cz a www.justice.cz ovšem :)
Marek Ženíšek 14:31

Marek Ženíšek

Kromě zmíněných stránek :), se dle historie zpráv na mém počítači často dívám na www.top09.cz a na některé weby zahraničních deníků.

Radim Záleský

Kolik takových "Krejčířů" (rozumějte uprchlých stíhaných osob, které se nechtějí vrátit zpět do Česka) v současnosti Česká republika má?
Marek Ženíšek 14:28

Marek Ženíšek

Statistiku tohoto druhu, bohužel, nelze získat žádným jednoduchým způsobem. Její sestavení by si vyžádalo projít jednotlivě všechny spisy. Obecně lze říci, že mnoho, zvláště pak v případě, když budeme počítat i cizince, které chceme zpět do ČR, neboť v ČR spáchali nějakou trestnou činnost, za kterou byli odsouzeni.