seznam chatů

ONLINE CHAT

Online chat s Janem Farským
Jan Farský

Poslanec Jan Farský připravil zákon o registru smluv. Jde o významné protikorupční opatření inspirované slovenským vzorem, kde podle neoficiálních údajů přineslo přibližně 20% úspory na výdajové stránce veřejných rozpočtů.

Jeho podstatou je zveřejňování smluv uzavíraných veřejným sektorem na jedné webové stránce přístupné veřejnosti. Na ní by měly být publikovány také informace o objednávkách, které např. ministerstva či obce vystaví, a o fakturách, které budou proplaceny z veřejných prostředků.

Zajímají Vás podrobnosti návrhu poslance Farského? Nejen na ně se ho můžete zeptat ve čtvrtek 21. června od 14 hodin.

Chat již proběhl (21.6.2012 od 14:00)

Archiv on-line diskusí
Miloslav Klíma

Ještě jedno dobrý den,

jsem zcela pro, aby registr smluv vznikl. Mám však osobní zkušenosti:
a) s nezájmem lidí o dění kolem sebe
b) a s upozorňováním na špatné smlouvy, nejsou-li známy všechny dokumenty (např. zveřejnění záměru ZM, podané nabídky, usnesení rady města aj.). Ne všechny smlouvy jsou uzavírány podle zákona o veřejných zakázkách.
Nemyslíte si, že zveřejnění konečných smluv, kdy jsou již v platnosti by měl být až poslední krok, kterému by měl předcházet krok seznámení veřejnosti s veškerými podklady? A nebylo by v tuto chvíli lepší bojovat za to, aby veškeré státní instituce, obce, kraje a jejich příspěvkové organizace měly "rozklikávací" rozpočet, kde lidé jednoduchou cestou uvidí, na co se vydávají peníze? A co transparentní bankovní účty?
Jan Farský 15:56

Jan Farský

Procesu schválení větších smluv předchází schválení akce v rozpočtu, ten musí být vyvěšen a veřejnost má možnost ho připomínkovat, proces výběru dodavatele je řízen zákonem o veřejných zakázkách. Registr smluv je jiný. V tuto chvíli ho považuji za stěžejní a zásadní krok. Provázání s rozklikávacím rozpočtem do budoucna bude vhodnou nástavbou. Transparentní bankovní účty ano!

Dobrý den, nakolik je reálné, že se návrh skutečně podaří uzákonit?
Jan Farský 14:17

Dobrý den pane Železný,
nakolik je reálné, že některý politik řekne, že smlouvy a výdaje nemají být veřejné? Na to spoléhám a pokusím se najít podporu u všech poslanců zastoupených v poslanecké sněmovně.
Takže pevně věřím, že projde.

Miloslav Klíma

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda bude registr obsahovat pouze již uzavřené smlouvy nebo i ostatní dokumenty, na základě kterých byla smlouva uzavřena ( poptávka, výběrové řízení aj.)?
Jan Farský 14:15

Dobrý den pane Klímo,
tento systém bude obsahovat všechny smlouvy. A nejen smlouvy pocházející z výběrového řízení. Pro výběrová řízení podle zákona o veřejných zakázkách bude i nadále fungovat ISVZUS, kde Vámi zmíněné údaje jsou uvedeny.

Pane poslanče, jak to bude s přístupem k této webové aplikaci? Bude do smluv (všech) moci nahlížet opravdu každý?
Jan Farský 14:13

Dobrý den pane Marečku,
ano!

Přemysl Císař

Chápu princip i argumenty. Kolik smluv denně se v takovém systému bude zveřejňovat? Od pěti denně se systém stává nefunkčním, protože to nikdo nezvládne kontrolovat. Jako příklad uvádím informace o správních řízeních zveřejňované SÚKLem. Informací se zveřejňuje tolik, že to přebije ty důležité.
Jan Farský 14:13

Dobrý den pane Císaři,
někdy je skutečně zveřejnění informací provedeno tak nešťastným způsobem, že o transparentnosti se nedá hovořit.
Mým cílem je aby český registr smluv fungoval podobně uživatelsky přívětivě jako slovenský, viz odkazy v předchozí odpovědi.

Radek Lojda

Dobrý den Honzo,
osobně si myslím, že zákon o registru smluv je správným krokem jak trochu házet klacky všem mazánkům, kolibříkům, tlusťochům a mladejm-tvárnejm.

Nicméně bych ocenil, kdyby jste mi poslal odkaz na web, který registry řeší na Slovensku. Někde jsem četl, že Slovensko takto zveřejňuje přes 120 000 dokumentů ročně. Tolik dokumentů je nutné dle mě dobře rozřadit, aby konečný výsledek byl efektivní a lidé by se k tíženým informacím dostali jednoduchým postupem.
Děkuji a zdravím vás R.L.
Jan Farský 14:11

Dobrý den Radku,
děkuji za slova podpory. Slovenský registr smluv funguje na www.crz.gov.sk. Zde jsou zveřejněna data. S nimi dále pracují neziskové organizace a výsledek jejich práce je třeba zde: www.otvorenezmluvy.sk.
Kontrola ze strany opozice, konkurence, občanů i neziskovek je zaručena a co je nejlepší - je motivována a je zdarma.

Dobrý den pane poslanče, jaké všechny smlouvy budou podle vašeho návrhu veřejné? Budou to opravdu VŠECHNY smlouvy? Bude vůbec nějaký postih v případě, že úředník/úřad smlouvu nezveřejní?
Jan Farský 14:09

Jan Farský

Půjde o písemné smlouvy uzavřené povinnými subjekty, kterými jsou např. ministerstva a další úřady či kraje a obce. Rád bych zveřejnil všechny smlouvy s veřejným sektorem nicméně některé výjimky jsou skutečně nezbytné. Týká se to např. smluv, které uzavírá Vojenské zpravodajství nebo Bezpečnostní informační služba, za zbytečné a nedůstojné ke zveřejnění považuji smlouvy o nájmu hrobového místa. Ty mezi výjimky zapomněli Slováci a v jejich registru tak musejí být všechny tyto smlouvy publikovány...