seznam chatů

ONLINE CHAT

Online chat s Františkem Laudátem
František Laudát

TOP 09 na svém 2. celostátním sněmu přijala strategický dokument Prosperita, v němž předkládá vizi proč a jak posílit konkurenceschopnost České republiky. Dokument najdete zde: Prosperita.

Spoluautorem dokumentu, konkrétně jeho první části, která se soustředí na podobu české ekonomiky pro třetí tisíciletí, je poslanec František Laudát. Hlavní myšlenkou tohoto oddílu je nutnost financovat budoucí růst našeho hospodářství z vlastních zdrojů a zahraničních investic, nikoli veřejných rozpočtů. Takový přístup vyžaduje zavedení nových nástrojů, mimo jiné za cílem zvýšení pružnosti trhu. Kapitola Konkurenceschopnost tak navrhuje komplexní řešení pro technologicky vyspělou a ekologicky smýšlející společnost.

Chat již proběhl (15.11.2011 od 13:00)

Archiv on-line diskusí

Vážení přátelé,

děkuji Vám za Vaši účast v online chatu a pokud Vás bude cokoliv zajímat, neváhejte a své dotazy a připomínky mi posílejte na mareckova@top09.cz.

Přeji hezký zbytek dne, pokud možno bez smogu.

Petr Ducháček

Pane poslanče, může vůbec někdy nastat situace, kdy česká ekonomika bude prosperovat sama o sobě a nikoliv jen pod vlivem sousedních ekonomik (hlavně Německo)? Co by muselo být jádrem prosperity, abychom nebyli závislí na prosperitě okolních států?
Děkuji za odpověď
František Laudát 13:02

Dobrý den,

V globalizované ekonomice s otevřeností České republiky už vždycky budeme závislí na cizích zemích. Pokud bude Německo demokratickou zemí, není důvod se jejich trhu jakkoliv zbavovat. Je jedním z nejsolidnějších na světě. Ale může se stát ledacos. Proto je třeba jít co nejrychleji na mimoevropské trhy. V závislosti na trzích EU jsme na tom skoro nejhůře v Evropě. To je rizikový faktor.

Pokud se podaří přebudovat naši ekonomiku na producenta sofistikovaných technologií, budeme za vodou. Pokud ne, budeme odsouzeni k průměru a postupnému chudnutí. Zatím bohužel máme nakročeno k tomu horšímu scénáři. K rozjetí moderní ekonomiky 21. století je třeba široké vzdělanosti v přírodních vědách, mobilní pracovní síly, fungujícího nekorupčního prostředí, celkové pozitivní motivace společnosti, např. i tolerance k neúspěchu a další faktory. Ne, že by tyhle věci u nás nefungovaly, ale spíš je alarmující jejich postupný úpadek.